fbpx

samenwerken

Wat is een alttag?

Een alttag, oftewel alt-tekst, is een korte beschrijving die je toevoegt aan een afbeelding op een website.

Dit stukje tekst wordt over het algemeen niet direct op de pagina weergegeven, maar is bedoeld om zoekmachines en mensen met een visuele beperking te helpen begrijpen wat er op de afbeelding te zien is.

Zie het als een soort geheim bijschrift voor je foto’s, dat fluistert naar Google en andere zoekmachines: “Hé, dit is een foto van een schattige eend die een boek vasthoudt.”

Wanneer gebruik je een alttag?

Je gebruikt een alttag elke keer wanneer je een afbeelding toevoegt aan je website. Het maakt niet uit of het een foto, illustratie of grafiek is; elke visuele element kan baat hebben bij een goede alttag.

Stel je voor dat je een blog schrijft over je laatste vakantie in de Alpen en je hebt een geweldige foto van de besneeuwde bergtoppen. Door een alttag toe te voegen zoals “Uitzicht op de besneeuwde toppen van de Alpen” help je zoekmachines en slechtzienden begrijpen wat er op de afbeelding te zien is.

Waarom zijn alttags belangrijk?

Alttags zijn belangrijk om verschillende redenen:

Toegankelijkheid: Voor mensen die slechtziend zijn en screenreaders gebruiken, biedt de alttag een beschrijving van de afbeelding. Dit maakt je website toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor iedereen.


SEO: Zoekmachines kunnen afbeeldingen zelf niet zien, maar ze lezen wel de alttags. Goede alttags kunnen bijdragen aan een betere positie in de zoekresultaten. Dit betekent meer zichtbaarheid en verkeer naar je website.


Gebruikerservaring: Als een afbeelding om wat voor reden dan ook niet geladen kan worden, zal de alttag in plaats daarvan worden weergegeven. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers toch een idee hebben van wat er te zien had moeten zijn, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.

Wat gebeurt er als je geen alttag gebruikt?

Als je geen alttag gebruikt, mis je een aantal belangrijke voordelen:

Slechtere toegankelijkheid: Gebruikers die afhankelijk zijn van screenreaders krijgen geen beschrijving van je afbeeldingen, waardoor ze een groot deel van je content missen.


Minder SEO-waarde: Zoekmachines kunnen je afbeeldingen niet interpreteren zonder alttags, wat betekent dat je een waardevolle kans mist om je zoekresultaten te verbeteren.


Slechte gebruikerservaring: Als een afbeelding niet laadt, blijft er een leeg vakje achter zonder enige uitleg. Dit ziet er niet alleen rommelig uit, maar kan ook frustrerend zijn voor je bezoekers.

 

 

Kortom, alttags zijn een klein maar krachtig hulpmiddel dat bijdraagt aan de toegankelijkheid, vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website. Dus de volgende keer dat je een afbeelding toevoegt, vergeet niet om ook een alttag toe te voegen. Het kost maar een paar seconden, maar de voordelen zijn enorm. Happy blogging!